
بازیافت کاغذ، نجات درختان
بازیافت کاغذ، فاجعه پیشرو!
بازیافت کاغذ در ایران بر خلاف سایر کشورها چندان جا افتاده نیست. شاید چون هنوز عمق فاجعه ای که میتواند در آینده گریبانگیر ما و فرزندانمان شود را درک نکرده ایم. حقیقت این است که:
- هر بسته کاغذ برای تولید، یک درخت را می بلعد.
- بین 65 کشور دارای جنگل دنیا، ایران رتبه 54 را داراست!
بله، اوضاع اصلا خوب نیست. اگر همینطور به حیف و میل درختان ادامه بدهیم تا 60 سال دیگر، جنگلی برایمان باقی نخواهد ماند. ازخودمان بپرسیم:
کدام عقل سلیمی بریدن درختان چند صد ساله را به بهانه تولید چند ورق کاغذ میپذیرد؟!
این انسان زیاده خواه!
با افزایش جمعیت، پیشرفت تکنولوژی و تغییرات الگوی مصرف و به دلیل زیاده خواهی بشر، استفاده از منابع طبیعی روز به روز در حال افزایش است. غافل از اینکه زندگی ما روی کره خاکی بیش از هر چیز وابسته به وجود همین منابع محدود طبیعی است. این میان کاهش پوشش گیاهی کشور به بهانه مصارف انسانی در مقیاسی بسیار بزرگتر از سایر کشورها در حال وقوع است.
- کاغذ در رتبه نخست محصولات پر مصرفی است که قاتل بسیار از درختان کشورمان بشمار می روند.
- اهمیت کاغذ بعنوان فاکتوری مهم در سنجش توسعه یافتگی جوامع را نمیتوان نادیده گرفت. هنوز هم با وجود تلفن های همراه و کامپیوترهای شخصی جایگزینی برای حذف کامل کاغذ از زندگی امروز پیدا نشده است.
- آمارهای تکان دهنده از وضعیت جنگلهای ایران زنگ خطر را برای همه ما به صدا درآورده است.
نگرانی فعالان زیست محیطی!
دغدغه امروز بسیاری از فعالان محیط زیست، جلوگیری از مصرف بیرویه کاغذ برای پیشگیری از نابودی جنگلهاست.
- راه حل نخست آنها، فرهنگ سازی ریشهای و اصولی برای مصرف درست و معقولانه از کاغذ است.
اما کاهش مصرف کاغذ از طریق اصلاح الگوی مصرف به تنهایی نمیتواند مانع قطع بی رویه درختان شود. آنها به دنبال راهی برای نجات درختان هستند. این میان:
- “بازیافت کاغذ” به عنوان راهحلی کلیدی برای نجات درختان و حفظ پوشش گیاهی کشور ما ضروری به نظر میرسد.
هر ایرانی چند درخت را می بلعد!
- هر شهروند ایرانی بطور میانگین سالانه چیزی حدود 22 کیلوگرم کاغذ مصرف میکند.این مقدار برای مجموع شهروندان ایرانی به حدود 1760000 تن در سال میرسد.
حالا به این فکر کنید که:
- برای تولید یک تن کاغذ باید 17 اصله درخت را قطع کرد!
با یک حساب سرانگشتی میتوان گفت که :
- هر ایرانی هر سال 2 اصله درخت را از بین میبرد.
این درحالیست که جنگل ها ریه های زمین هستند و تنها یک درخت می تواند سالانه 6 کیلوگرم دی اکسید کربن تولید شده توسط موجودات زنده را به اکسیژن تبدیل کند. ما با مصرف غیر اصولی کاغذ و دور ریز بی قاعده آن کمر به قتل خودمان بسته ایم!
کمی فکر کنیم!
بهتر است کمی فکر کنیم و واقعبین باشیم. اگر نمی توانیم درخت بکاریم با جدا کردن کاغذ از زباله هایمان و کمک به بازیافت، میشود مانع بریده شدن یک درخت شد. شما نیز با تفکیک کاغذ از زباله حتما همراه فعالان محیط زیستی خواهید بود، اگر فقط تصور کنید:
- با بازیافت کاغذ، قطع درختان تا 25 درصد کاهش خواهد یافت!
نکته مورد توجه این است که بازیافت کاغذ منجر به تولید کاغذهای باطله میشود و فرهنگ استفاده از کاغذ باطله به جای کاغذهای مرغوب در سالهای اخیر بیش از پیش در حال شکلگیری است.
تمام مزایای بازیافت کاغذ
بازیافت کاغذ علاوه بر اینکه از طریق کاهش نیاز به خمیر چوب و قطع درختان انها را نجات میدهد، مزایای دیگری نیز میتواند داشته باشد:
1ـ کاهش مصرف انرژی
2ـ کاهش مصرف آب و در نتیجه کاهش تولید فاضلاب
3ـ کاهش آلودگی هوای ناشی از دفن کاغذ
4ـ کاهش مصرف مواد شیمیایی
5ـ اشتغال زایی
6ـ حفظ سرمایه
7ـ کاهش حجم زباله
چه کاغذهایی برای بازیافت مناسب هستند؟
کاغذهای مناسب بازیافت یا کاغذهایی برای کمک به بقای درختان شامل موارد زیر هستند:
- روزنامه
- مجله
- کاغذ تحریر سفید
- کاغذ باطله
- کاغذ کپی
- پاکت نامه
- کاغذ رایانه
- بروشورها و آگهی های تبلیغاتی کاغذی
اما کاغذهایی نیز وجود دارند که کمکی به این قضیه نمیکنند:
کاغذ کاربن، کاغذ برچسب دار، کاغذ آلومینیوم، کاغذ روغنی، کاغذهای روکش شده براق، یونولیت، کارتن ها و جعبه های مقوایی، مقوای ورقه ای از جمله این کاغذها هستند.
بهترین راه بازیافت کاغذ
بهترین راه برای پاگرفتن این کار :
- اطلاع رسانی و فرهنگ سازی از طریق صداو سیما و مدارس در مرحله اول
- سپس، تفکیک کاغذهای قابل بازیافت از پسماندهای تری است که موجب فساد کاغذ میشوند.
جاروب به عنوان یک تسهیلگر در کنار شماست تا این کار را ساده تر انجام دهید.
کلام آخر
این که بازیافت کاغذ نه تنها موجب حفظ درختان، محیط زیست و در نتیجه کمک به سلامتی بشر میشود بلکه با صرفه جویی در هزینه های تولید کاغذ و دفن زبالههای کاغذی، کمک شایانی به چرخه اقتصاد کشور خواهد کرد.
مطالب مرتبط

حفظ محیط زیست با زباله های قابل بازیافت خانگی
ما هر روز در زندگی روزمره خود، زبالههای متنوعی را تولید میکنیم. زبالههای تولیدی ما در خانه معمولا در دو دسته اصلی زباله های قابل بازیافت خانگی و زبالههای غیرقابل بازیافت تقسیم میشود. خوبی زباله های قابل بازیافت خانگی این است که میتوانید آنها را تفکیک کنید و در اختیار مراکز بازیافت بگذارید. به این […]

آشنایی با فناوریهای نوین برای دفع پسماندهای بیمارستانی
زبالههای بیمارستانی به دلیل اینکه حاوی زائدات پاتولوژیکی، مواد زائد پرتوزا، زائدات دارویی، مواد زائد عفونی و مواد زائد شیمیایی هستند، از منابع عمده زبالههای خطرناک به شمار میروند. مدیریت پسماندهای بیمارستانی در بیشتر کشورهای در حال توسعه به عنوان یک چالش مهم زیست محیطی مطرح است. عدم شناسایی، جداسازی، ذخیره سازی و ضدعفونی کردن […]

پلاستیک قاتل طبیعت!
پلاستیک قاتل طبیعت شاید در نگاه اول این جمله خیلی اغراقآمیز به نظر می رسد. پلاستیک مدتهاست در زندگی ما ریشه دوانده است. او: هم خانه هم کلاس و همکارماستح هر روز صورتمان را می شویدح صبحانه خوردنمان را آسان می کندک خوراکی هایمان را سالم نگه میدارد. و حتی ساعتها کودکانمان را سرگرم می […]