بازیافت کاغذ و نقش آن در حفظ و نجات درختان
1399/05/19

بازیافت کاغذ و نقش آن در حفظ و نجات درختان

بازیافت کاغذ یکی از مهم‌ترین فرایند‌هایی است که در مراکز بازیافت برای بازیافت زباله انجام می‌شود. کاغذ یکی از پرمصرف‌ترین محصولات اطراف ما است. محصولی که هر روز با آن سر و کار داریم و بخش زیادی از آن دور ریخته می‌شود. بازیافت کاغذ به معنای نجات درختان کره زمین است. چطور بازیافت کاغذ می‌تواند به نجات درختان کمک کند؟

بازیافت کاغذ یکی از مهم‌ترین فرایندهای بازیافت است. این محصول که از چوب تهیه می‌شود، نقش مهمی در زندگی رومزه ما دارد. همه ما نه تنها در مراکز آموزشی و محل کار، بلکه در خانه هم به وفور از کاغذ استفاده می‌کنیم. به همین دلیل بخش مهمی از زباله‌های قابل بازیافت ما را انواع کاغذ و مقوا تشکیل می‌دهد.

البته همه محصولات کاغذی، قابل بازیافت نیستند. متاسفانه بعضی از کاغذها به اضافه شدن رنگ‌های خاص، چسب و پلاستیک، دیگر قابلیت بازیافت را از دست می‌دهند. یا اینکه فرایند بازیافت آنها به قدری پیچیده می‌شود که ارزش وقت گذاشتن و هزینه کردن ندارد. ولی در مجموع، بخش زیادی از کاغذهایی که هر روز دور می‌اندازیم، قابل بازیافت هستند.

کاغذ چطور تولید می‌شود؟

کاغذ یکی از مهم‌ترین فرآورده‌های چوب است. برای ساخت کاغذ درختان زیادی در دنیا قطع می‌شوند. ابتدا تنه درخت را با دستگاه‌های مخصوص خردکننده به خرده چوب و براده چوب تبدیل می‌کنند. این خرده چوب‌ها با ترکیب مواد شیمیایی و روش‌های مختلف، تجزیه می‌شوند و الیاف سلولزی از آنها به دست می‌آید که به آن خمیر کاغذ می‌گویند. از در هم تنیده شدن این الیاف سلولزی و پرس کردن آنها، انواع کاغذ و مقوا تهیه می‌شود.

می‌بینید که چوب و تنه درختان، مهم‌ترین ماده اولیه تهیه کاغذ است. در نتیجه بازیافت کاغذ و کاهش مصرف آن، به طور مستقیم در نجارت درختان کره زمین نقش دارد.

کاغذ چگونه بازیافت می‌شود؟

بازیافت کاغذ در چند مرحله انجام می‌شود. مهم‌ترین مرحله آن، تفکیک زباله از مبدا و تحویل دادن کاغذهای باطله به مراکز بازیافت است. این روزها افراد زیادی کاغذ باطله را خریداری می‌کنند و به مراکز بازیافت می‌رسانند. غیر از آن، شما خودتان می‌توانید با یک مرکز بازیافت همکاری کنید و کاغذهای خود را بعد از جمع شدن، به آنجا تحویل دهید.

بعد از تحویل گرفتن کاغذها در مراکز بازیافت، کاغذهای باطله دسته‌بندی می‌شوند چون همه انواع آن قابل بازیافت نیستند. قبل از تفکیک زباله برای ارسال به مراکز بازیافت، بد نیست بدانید که کدام دسته از کاغذها قابل بازیافت و کدام غیرقابل بازیافت است:

کاغذهای مناسب برای بازیافت

روزنامه، مجله، کاغذ تحریر سفید، کاغذ باطله، کاغذ کپی، پاکت نامه، بروشورها و آگهی‌های تبلیغاتی کاغذی، کارتن و جعبه‌های مقوایی، کتاب، کاغذ گلاسه.

کاغذهای نامناسب برای بازیافت

کاغذ کاربن، کاغذ برچسب دار، کاغذ دیواری، کاغذ آلومینیوم، کاغذ سلفون دار، کاغذهای روکش شده براق.

اگر از کاغذهای چسب‌دار مثلا استیکرها استفاده می‌کنید، برای بازیافت قسمت چسب‌دار آن را جدا کنید.

تا جایی که ممکن است سعی کنید از کاغذهایی که بازیافت نمی‌شوند استفاده نکنید. مثلا استفاده از استیکرها را به حداقل برسانید. یکی از انواع کاغذهایی که بازیافت نمی‌شوند، کاغذهای رسید دستگاه‌های خودپرداز است. وقتی از این دستگاه‌ها استفاده می‌کنید، رسید کاغذی دریافت نکنید. این روزها می‌توانید به راحتی سیستم اطلاع‌رسانی پیامکی بانک مورد نظر خود را فعال کنید تا از آخرین تراکنش‌ها و موجودی خود باخبر شوید. در این صورت نیازی به دریافت رسیدها ندارید.

به جای استفاده از کاغذ کادوهای پر زرق و برق که بازیافت نمی‌شوند، از کاغذهای ساده یا پارچه‌های رنگی زیبا استفاده کنید. کاغذهای ساده را می‌توانید با یک گل تازه، به زیبایی تزیین کنید.

سعی کنید مصرف کاغذ خود را به حداقل برسانید. برای بسیاری از یادداشت‌ها روزمره خود می‌توانید از اپلیکیشن‌های گوشی استفاده کنید و نیازی به مصرف کاغذ نیست.

فرایند بازیافت کاغذ باطله در کارخانه

در کارخانه‌های بازیافت کاغذ، کاغذهای باطله وارد دستگاه پالپر می‌شوند و در آنجا با آب مخلوط می‌شوند. نتیجه نهایی، تولید ماده‌ای خمیری است. در همین مرحله، ضایعات درشت را با چنگک‌های مخصوص از آن جدا می‌کنند.

مرحله بعدی، مرحله پاک‌سازی خمیر است. در این مرحله، ناخالصی‌های آن گرفته می‌شود و خمیر یکدست‌تر می‌شود. در واقع در این مرحله خمیری ایجاد می‌شود که ۹۹ درصد آب و یک درصد سلولز است. این خمیر توسط پمپ وارد دستگاه تولید کاغذ می‌شود. در این مرحله خمیر را روی توری‌های مخصوصی می‌ریزند که در سه مرحله، بخش زیادی از آب خمیر جدا می‌شود. بعد از مرحله آبگیری، خمیر وارد غلطک‌های مخصوص می‌شود و حرارت می‌بیند. در این مرحله ورقه‌های کاغذ خشک می‌شوند و وارد مرحله بعدی می‌شوند که زیباسازی کاغذ است. بعد از آن کاغذ دوباره خشک می‌شود و توسط دستگاه‌های مخصوص به شکل رول پیچیده می‌شود و برای عرضه به بازار و برش در ابعاد مختلف ارسال می‌شود.

اهمیت بازیافت کاغذ چیست؟

حتما در مورد بازیافت زباله زیاد شنیده‌اید و از اهمیت آن خبر دارید. کاغذ یکی از ارزشمندترین زباله‌های قابل بازیافت است. چرا که از درخت تهیه می‌شود و درختان برای حفظ محیط زیست، بسیار اهمیت دارند.

بازیافت کاغذ باعث کاهش تولید گازهای گلخانه‌ای می‌شود. گازهای گلخانه‌ای مسئول اصلی گرمایش جهانی است.

ساختن کاغذ از درخت تا ۷۰ درصد انرژی و آب بیشتری نیاز دارد نسبت به زمانی که کاغذها از بازیافت کاغذ باطله تولید شوند.

یکی از مهم‌ترین دلایلی که اهمیت بازیافت کاغذ را ثابت می‌کند این است که بازیافت هر تن کاغذ، باعث نجات ۱۷ درخت می‌شود.

اگر هنوز قانع نشده‌اید که چرا بازیافت کاغذ اهمیت دارد، ادامه مطلب را دنبال کنید تا با مزایای بازیافت کاغذ آشنا شوید.

ذخیره انرژی

تولید کاغذ از درختان بریده شده، انرژی زیادی صرف می‌کند. این انرژی فقط مختص کارخانه تولید کاغذ نیست. از بریدن درخت گرفته تا انتقال چوب به کارخانه‌ها، همه این فرایندها انرژی مصرف می‌کنند.

حمل‌و نقل چوب از جنگل‌ها به کارخانه‌ها علاوه بر مصرف انرژی، باعث آلودگی هوا هم می‌شود. البته بازیافت زباله هم به انرژی نیاز دارد. ولی در فرایند بازیافت ۷۰ درصد انرژی کمتری مصرف می‌شود نسبت به زمانی که کارخانه‌ها بخواهند کاغذ را از چوب تهیه کنند.

کاهش مصرف مواد خام

برای هر تن کاغذی که بازیافت می‌شود، ۱۲ درخت و به گفته برخی منابع ۱۷ تا ۳۱ درخت، حفظ می‌شود که این مقدار برابر با چهار متر مکعب از جنگل‌ها است. اگر این کاغذها بازیافت نشوند، درختان زیادی برای تولید کاغذ مورد نیاز دنیا قطع می‌شوند. مهم‌ترین مزین بازیافت زباله این است که درختان کمتری قطع می‌شوند که همین مسئله به طور غیرمستقیم باعث بهبود وضعیت آلودگی هوا می‌شود. جنگل‌ها منابع ارزشمندی هستند که به راحتی جایگزین نمی‌شوند.

حتی با وجود کاشت درخت، سال‌ها طول می‌کشد که جنگل‌ها احیا شوند. بهترین اقدام برای حفظ جنگل‌ها، کاهش مصرف کاغذ و افزایش بازیافت کاغذ است.

حفظ منابع آب

تولید کاغذ فرایندی است که به مقدار زیادی آب نیاز دارد. بازیافت کردن کاغذ، ۸۰ درصد آب کمتری نیاز دارد نسبت به زمانی که کاغذ از چوب تولید شود. علاوه بر این، رشد درختانی که برای تولید کاغذ مورد استفاده قرار می‌گیرند، به مقدار قابل توجهی آب نیاز دارد. در نتیجه، با بازیافت کاغذ، به میزان قابل توجهی در مصرف آب صرفه‌جویی می‌شود.

بهبود کیفیت آب و هوا

بازیافت کاغذ تا ۷۴ درصد تولید گازهای گلخانه‌ای را کاهش می‌دهد و تا ۳۵ درصد از آلودگی آب جلوگیری می‌کند. فرایند تولید کاغذ از چوب، موجب آلودگی آب و هوا می‌شود. اگر بازیافت را جایگزین آن کنیم، از آلودگی آب و هوا جلوگیری می‌کنیم. یکی دیگر از نتایج بازیافت کاغذ که باعث بهبود کیفیت آب و هوا می‌شود، کاهش وسعت خاک‌چال‌ها است.

کاهش وسعت خاک‌چال‌ها

خاک‌چال‌ها محل انباشتن زباله‌هایی هستند که قابلیت بازیافت ندارند یا به درستی تفکیک نمی‌شوند و به جای رسیدن به مراکز بازیافت، سر از خاک‌چال‌ها در می‌آورند. خاک‌چال‌ها یکی از مهم‌ترین عوامل ایجاد آلودگی هوا و آب هستند.

در خاک‌چال‌ها گاز متان تولید می‌شود که یکی از گازهای گلخانه‌ای است که گرمایش جهانی را ایجاد می‌کند. علاوه بر این، انباشتن زباله باعث ورود مواد شیمیایی از طریق خاک به منابع آبی مجاور می‌شود.

بازیافت کاغذ، حجم زباله‌های وارد شده به خاک‌چال و در نتیجه وسعت و آلودگی آنها را کمتر می‌کند.

کاهش تولید دی‌اکسید کربن

بسیاری از زباله‌ها بعد از اینکه در جایی انباشته شدند در کوه‌های مخصوص سوزانده می‌شوند. سوزاندن زباله، دی‌اکسید کربن زیادی تولید می‌کند که یکی از عوامل مهم ایجاد آلودگی هوا و ایجاد گرمایش جهانی است. هر چقدر که زباله کمتری سوزانده شود، میزان تولید دی‌اکسید کربن کاهش می‌یابد.

نکات جالبی در مورد بازیافت زباله

  • اگر یک نفر همه کاغذهای مصرفی خود در یک سال را به مراکز بازیافت بسپارد، از قطع شدن سه درخت جلوگیری می‌کند.
  • ۴۰۰۰ کیلووات ساعت انرژی ذخیره می‌شود.
  • از اتلاف ۲۶ مترمکعب آب جلوگیری می‌شود.
  • بازیافت کردن ۸ جعبه مقوایی مواد غذایی می‌تواند کاغذ مورد نیاز یک کتاب را تامین کند.

حرف آخر

بازیافت زباله یکی از مهم‌ترین وظایفی است که به عنوان یک شهروند مسئولیت‌پذیر داریم. در این میان، بازیافت کاغذ اهمیت زیادی دارد چون بخش زیادی از زباله‌های روزمره ما را تشکیل می‌دهد. بازیافت کاغذ درختان زیادی را از خطر قطع شدن نجات می‌دهد. جنگل‌ها مهم‌ترین منابع زمین هستند. نجات هر درخت به حفظ این منابع ارزشمند کمک می‌کند و محیط زیست سالم‌تری را برای ما به ارمغان می‌آورد.

 

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

بازیافت زباله چگونه به گرمایش جهانی کمک می‌کند؟
1399/05/09

بازیافت زباله چگونه به گرمایش جهانی کمک می‌کند؟

گرمایش جهانی یکی از مشکلات و دغدغه‌های اصلی این روزهای فعالان محیط زیست و دولت‌ها است. عوامل موثری در گرمایش جهانی تاثیر دارند که بخش زیادی از آن، نتیجه سبک زندگی نادرست انسان‌ها است. این پدیده، آسیب‌های مخرب فراوانی برای طبیعت، محیط زیست و حیات وحش دارد. برای اینکه با تاثیر بازیافت زباله روی گرمایش […]

ادامه مطلب
جاروب؛ سامانه جمع آوری زباله خشک در محل
1399/06/11

جاروب؛ سامانه جمع آوری زباله خشک در محل

بارها برای همه ما پیش آمده که وقتی زباله‌هایمان را در سطل داخل خیابان می‌اندازیم، با خود می‌گوییم سرنوشت این همه زباله چیست و ای کاش می‌توانستیم مفیدتر واقع شویم و به محیط زیست کشورمان کمک کنیم؟ اما چجوری! احتمالا اولین گامی که برای حفظ محیط زیست و کمک به چرخه مدیریت پسماند می‌توانیم برداریم، […]

ادامه مطلب
بازیافت زباله و راهنمای تفکیک آن‌ها
1399/05/04

بازیافت زباله و راهنمای تفکیک آن‌ها

تفکیک زباله و بازیافت در سال‌های اخیر اهمیت زیادی پیدا کرده و بیشتر از همیشه روی آن تاکید می‌شود. اگر شهروند مسئولیت‌پذیری هستید و به محیط زیست اهمیت می‌دهید، تفکیک زباله و بازیافت را باید جدی بگیرید. اولین قدم برای بازیافت زباله را می‌توانید از داخل خانه خود بردارید. تفکیک زباله در منزل، کمک زیادی […]

ادامه مطلب