انواع زباله خانگی را بشناسید
1399/04/30

انواع زباله خانگی را بشناسید

در سراسر جهان روزانه بر میزان تولید زباله‌ها افزوده می‌شود. مدیریت پسماند یا مدیریت زباله‌ هم به یکی از مشکلات مهم و جدی جهان امروزی تبدیل شده است. اما خوب است بدانیم مدیریت و کنترل زباله‌ها صرفا وظیفه دولت و شهرداری‌ها نیست. بلکه مردم هم می‌توانند نقش موثری در فرایند مدیریت پسماندها داشته باشند. فقط کافی است اطلاعات و شناخت خود درباره انواع زباله را افزایش دهند. عموم مردم، بیشتر با انواع زباله‌های خانگی در ارتباط هستند. پس اگر اطلاعات خوبی درباره این نوع از زباله‌ها به دست آورند، مطمئنا می‌توانند نقش مهمی در کنترل و استفاده از زباله‌های خانگی ایفا کنند و به دولت‌ها و شهرداری‌ها هم در این مسیر کمک کنند.

علاوه بر این، همکاری مردم عادی در این زمینه باعث حفظ سلامت محیط زیست و انسان‌ها هم می‌شود. به همین خاطر قصد داریم در این مطلب، اطلاعاتی درباره انواع زباله خانگی در اختیارتان قرار دهیم تا شناخت کامل‌تری از زباله‌هایی که در خانه تولید می‌کنید به دست آورید و تا آن جایی که امکان دارد میزان تولید آن‌ها را کنترل کنید. در پایان هم به شما آموزش می‌دهیم چگونه زباله‌های خانگی‌تان را از هم تفکیک کنید. با تفکیک زباله خانگی می‌توانید به چرخه بازیافت کمک کنید و آلودگی‌های زیستی را هم کاهش دهید.

زباله خانگی چیست و چه تفاوتی با زباله صنعتی دارد؟

زباله‌ها انواع مختلفی دارند و دسته‌بندی‌های زیادی هم برای آن‌ها وجود دارد. مثلا زباله‌های شهری، شیمیایی و بهداشتی، هر یک دسته‌ای از زباله‌ها را تشکیل می‌دهند. در این مقاله شما را با دو نوع از فراوان‌ترین زباله‌ها، یعنی زباله‌های خانگی و صنعتی آشنا می‌کنیم.

زباله‌ های خانگی

موادی که خانواده‌ها آن‌ها را مصرف کرده‌اند و دیگر برای‌ افراد خانواده کارایی ندارند، زباله‌های خانگی را تشکیل می‌دهند. همان‌طور که از اسم آن مشخص است این زباله‌ها حاصل مصارف خانگی هستند.

با افزایش جمعیت و مکانیزه شدن جوامع، میزان تولید این نوع از زباله‌ها افزایش پیدا کرده است. برای مثال پس از انقلاب صنعتی، میزان تولید مواد و محصولات به طور قابل توجهی زیاد شد. افزایش تولید محصولات هم منجر به زیاد شدن مصارف خانگی شد. همه این عوامل دست به دست هم دادند تا میزان تولید زباله‌ خانگی در جهان افزایش پیدا کند.

میزان و انواع زباله ‌های خانگی از محلی به محل دیگر متفاوت است و به عواملی همچون سطح درآمد مردم، فرهنگ، ویژگی‌ها، عادات غذایی و آداب و رسومشان بستگی دارد. با وقوع انقلاب صنعتی، علاوه بر زباله‌های خانگی، زباله‌های صنعتی هم افزایش پیدا کرد.

زباله‌ های صنعتی

زباله‌های صنعتی شامل زباله‌های حاصل از فعالیت‌ها و تولیدات صنعتی هستند. در حقیقت این مواد، دیگر در فرایند تولید کارایی ندارند و نمی‌توان از آن‌ها استفاده کرد.

زباله‌های صنعتی می‌توانند جامد، مایع یا گاز باشند. مانند خاک و ماسه سنگ، بتن، فلزات، براده‌های چوب، مواد شیمیایی و حلال‌ها. بعضی از این زباله‌ها خطرناک هستند مانند زباله‌های سمی، قابل اشتعال، رادیواکتیو و واکنش‌پذیر. بنابراین شناسایی آن‌ها اهمیت زیادی دارد تا سلامت انسان‌ها و محیط زیست به خطر نیفتد، چرا که زباله‌های صنعتی خطرناک می‌توانند آب، خاک و هوا را به سرعت آلوده کنند و از این طریق هم به محیط زیست آسیب برسانند و هم سلامت انسان‌ها را به خطر بیاندازند.

کارخانه‌ها و نیروگاه‌های صنعتی برای فعالیت به آب فراوان نیاز دارند، به همین خاطر بیشتر آن‌ها کنار دریاها و رودخانه‌ها تاسیس می‌شوند تا بتوانند به راحتی آب مورد نیازشان را تامین کنند اما متاسفانه زباله‌های آن‌ها وارد آب‌ها می‌شود. به همین خاطر می‌گوییم زباله‌های صنعتی سبب آلوده شدن آب‌ها می‌شوند. حتی گاهی زباله‌های صنعتی با زباله‌های شهری و خانگی ترکیب می‌شوند و فرایند تفکیک و جداسازی را با مشکل مواجه می‌سازند.

انواع زباله خانگی کدام است؟

زباله‌ های خانگی می‌توانند به چهار دسته تقسیم بشوند.

۱. زباله‌های خشک

زباله‌های خشک 30 تا 40 درصد از زباله‌های خانگی را تشکیل می‌دهند و شامل پلاستیک، شیشه، بطری، مقوا و کاغذ می‌شوند. بیشتر موادی که در این دسته قرار می‌گیرند قابل بازیافت شدن هستند و می‌توان دوباره از آن‌ها برای تولید استفاده کرد.

۲. زباله‌های تر

زباله‌های تر شامل پسماندهای حاصل از مواد غذایی، سبزیجات و میوه‌ها هستند. از زباله‌های این دسته می‌توان برای تولید کود استفاده کرد.

۳. زباله‌های بهداشتی

مواردی همچون پوشک کودکان و نوزادان، چسب زخم‌ها و بانداژهای استفاده شده در منازل از زباله‌های بهداشتی محسوب می‌شوند.

۴. زباله‌های الکترونیکی

وسایل الکترونیکی که در خانه‌ها خراب می‌شوند در این دسته قرار می‌گیرند. مانند شارژرها یا گوشی‌های تلفن همراه که به درستی کار نمی‌کنند و قابل استفاده مجدد نیستند.

زباله‌های خطرناک خانگی را جدی بگیرید

اما یکی از زباله‌های خانگی که بسیار خطرناک است و باید در تفکیک آن دقت بسیاری شود زباله های خطرناک خانگی است. این زباله‌ها شامل مواد قابل اشتعال یا سمی هستند بنابراین به شدت به محیط زیست آسیب می‌زنند و برای سلامت افراد هم بسیار مضر هستند.

زباله‌های خطرناک خانگی شامل حشره کش‌ها و انواع سمومی است که برای از بین بردن حشرات استفاده می‌شوند. دماسنج، لامپ‌های فلورسنت، لوازم آرایشی، داروها، رنگ و مواد بهداشتی یا ضدعفونی کننده‌ها یا مواد شیمیایی دیگر زباله های خطرناک خانگی هستند که باید نسبت به جداسازی و امحا آنها دقت بسیاری خرج شود.

با توجه به اینکه زباله‌های خطرناک خانگی حدود یک درصد وزن زباله‌ها یا پسماندهای خانگی را تشکیل می‌دهند، برخی از افراد در تفکیک آنها از دیگر زباله‌ها دقت کافی را به خرج نمی‌دهند و این زباله‌ها را مخلوط با دیگر زباله‌های عادی قرار می‌دهند.

برای کم کردن آلودگی‌های ناشی از زباله‌های خانگی، بهترین راه، تفکیک و بازیافت آن‌ها است. بهتر است خانواده‌ها فرایند تفکیک این نوع از زباله‌ها را به خوبی یاد بگیرند تا مراحل پیچیده مدیریت زباله‌ها کمی ساده‌تر و کم هزینه‌تر شود. به همین خاطر در قسمت بعد چگونگی تفکیک انواع زباله‌ های خانگی را توضیح خواهیم داد.

 

چگونه زباله ‌های خانگی را می‌توان از یکدیگر تفکیک کرد؟

اگر دوست دارید محیط زیست سالمی داشته باشید و بتوانید از مواد و انرژی‌ها مجددا استفاده کنید، همین حالا شروع به تفکیک مواد و زباله‌های خانگی‌تان بکنید. جداسازی زباله‌های خانگی آن قدر اهمیت دارد که در بعضی از کشورها، اگر مردم زباله‌های خود را تفکیک نکنند، مجبور می‌شوند جریمه پرداخت کنند.

شاید در ابتدا فرایند تفکیک و جداسازی زباله‌های خانگی، کاری سخت و پیچیده به نظر برسد. اما این گونه نیست و با چند بار انجام دادن آن، به راحتی به یکی از کارهای عادی روزانه‌تان تبدیل می‌شود.

برای شروع فرایند تفکیک زباله از خانه، چهار کیسه یا سطل آماده کنید و هر یک را به یکی از انواع زباله‌ های خانگی (زباله‌های خشک، تر، بهداشتی و الکترونیکی) اختصاص دهید.

برای اینکه اشتباه نکنید اسم هر یک از انواع زباله را روی سطل‌ها یا کیسه‌ها بنویسید. بهتر است این موضوع را برای سایر اعضای خانواده‌تان هم توضیح بدهید و آن‌ها را از اهمیت تفکیک زباله در خانه ‌آگاه کنید.

در صورت همراهی همه اعضای خانواده، جداسازی زباله‌ها راحت‌تر و سریع‌تر پیش می‌رود. سپس هر گاه در خانه به چیزی برخورد کردید که دیگر به آن نیاز نداشتید و می‌خواستید آن را دور بریزید، لحظه‌ای مکث کنید و ببینید آن ماده جز کدام یک از چهار دسته زباله‌های خانگی می‌تواند باشد، سپس آن را در سطل مخصوصش بریزید. مطمئنا این کار تنها چند دقیقه از وقت شما را می‌گیرد اما می‌تواند تاثیر شگفت‌انگیزی در فرایند بازیافت مواد داشته باشد.

کلام آخر

حالا که با انواع زباله ‌های خانگی و اهمیت جداسازی آن‌ها آشنا شدید، از همین امروز فرایند تفکیک آن‌ها را در منزلتان آغاز کنید. اگر بتوانید علاوه بر خانه، این کار را در محل کارتان هم انجام دهید، به نتایج خوبی دست خواهید یافت. چرا که هم زباله‌های محل کارتان را تفکیک می‌کنید و از این طریق به چرخه بازیافت کمک می‌کنید و هم جداسازی زباله‌ها را به سایر همکارانتان هم آموزش می‌دهید. این کار باعث فرهنگ‌سازی در حیطه بازیافت می‌شود و به تدریج آثار آن را در محیط زیست اطرافمان مشاهده خواهیم کرد.

منبع

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

تفاوت پسماند تر و خشک و روش جداسازی آن‌ها
1399/04/31

تفاوت پسماند تر و خشک و روش جداسازی آن‌ها

افزایش بی‌رویه زباله‌ها به یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های اصلی جوامع تبدیل شده است. روز به روز شاهد تولید زباله‌هایی هستیم که با توسعه صنعت، مصرف‌گرایی و شهرنشینی به بخش جدایی‌ناپذیر زندگی انسان‌ها تبدیل شده‌اند. بااین‌حال هیچ مشکلی بدون راهکار نیست. با کاهش مصرف‌گرایی و توجه به تفکیک زباله‌ها از مبدا، می‌توان به کاهش تولید زباله […]

ادامه مطلب
چگونه با بازیافت مواد، کودکان خود را سرگرم کنیم؟
1399/05/16

چگونه با بازیافت مواد، کودکان خود را سرگرم کنیم؟

با توجه به اهمیت روز افزون بازیافت زباله، باید از همان خردسالی این فرایند مهم را به کودکانمان آموزش دهیم. نحوه آموزش به کودکان با بزرگسالان متفاوت است. برای آموزش بازیافت زباله به کودکان، باید این کار را با بازی و سرگرمی‌های مختلف انجام دهید. یکی از روش‌های مقرون به صرفه و مفید برای سرگرم […]

ادامه مطلب
انواع زباله ‌های بیمارستانی و روش‌های دفع آن‌ها
1399/05/02

انواع زباله ‌های بیمارستانی و روش‌های دفع آن‌ها

کشورها و سازمان‌های مختلف، زباله‌های بیمارستانی را در گروه‌های متنوعی دسته‌بندی می‌کنند. اما بااین‌حال انواع زباله ‌های بیمارستانی یکسان بوده و هر کدام از آن‌ها ممکن است به عفونت‌هایی آلوده باشند و سلامت انسان‌ها را به خطر بیندازند. به همین دلیل شناخت انواع پسماندها و ضایعات بیمارستانی همراه با آگاهی از روش‌های بهداشتی دفع آن‌ها، […]

ادامه مطلب