
راهنمای جامع تفکیک زباله در خانه
تفکیک زباله در خانه یکی از موثرترین راهها برای بهبود فرایند بازیافت است. چرا که با جداسازی زبالهها از مبدا، میتوان زباله تر و زباله خشک و زبالههای قابل بازیافت و غیرقابل بازیافت را جدا کرده و در اختیار موسسات و شرکتهایی گذاشت که از آنها برای تولید محصولات جدید، کمپوست یا تولید انرژی استفاده میکنند. در ادامه همراه باشید تا با تفکیک زباله در منزل بیشتر آشنا شوید.
تفکیک زباله چیست؟
زباله همیشه همراه انسان بوده است، چرا که انسان مسئول تولید زباله شناخته میشود. به همین دلیل در مناطق کم جمعیت، شاهد زبالههای کمتر و در مناطق پرجمعیت، شاهد زبالههای بیشتر هستیم. زباله انواع مختلفی دارد و در صورت رهاسازی نادرست میتواند به خاک یا آبهای زیرزمینی نفوذ کرده و آلودگی ایجاد کند و البته تاثیرات زیست محیطی مخربی هم خواهد داشت. به همین دلیل تاریخچه مدیریت زباله انسانها به سالهای بسیار دور باز میگردد. انسانها از گذشته به فکر جمعآوری، تفکیک، بازیافت و امحا زبالهها بودهاند.
تفکیک زباله فرایندی است که در آن زبالهها به عناصر مختلفی جدا و تفکیک میشوند. تفکیک زباله میتواند به صورت دستی در خانه یا به صورت خودکار در تاسیسات مکانیکی انجام شود. تفکیک زباله با کمک دست، اولین روش جداسازی آشغال و زباله در تاریخ شناخته میشود.
تفکیک زباله در حقیقت به معنای جدا کردن زباله تر از خشک است. زبالههای خشک شامل شیشه، چوب، فلز و دیگر مواد مرتبط میشود. زبالههای تر از نوع زبالههای ارگانیک یا آلی بوده که معمولا مرتبط به مواد غذایی بوده و به دلیل رطوبت، سنگین وزن هستند. زبالههای تر را هم میتوان به دو دسته تجدیدپذیر و تجدیدناپذیر طبقهبندی کرد.
تفکیک زباله انواع مختلفی دارد که یکی از آنها تفکیک از منبع یا مبدا یا همان خانه و محل کار است. به این ترتیب زبالههای تولید شده در هر محلی را باید به دستههای کاغذ، مقوا و کارتن، شیشه، پلاستیک، منسوجات، چوب و چرم، آهن و فلزات، کمپوست، زبالههای خطرناک و دیگر زبالهها تفکیک کرد. زبالههای تر و ارگانیک را هم میتوان به دو دسته زبالههای غیر گوشتی و زبالههای گوشتی و استخوانی تفکیک کرد. چرا که گوشت و استخوان حیوانات در مواد غذایی میتواند باعث سرایت باکتری شود. همچنین میتوان پوست میوهها، سبزیجات و دیگر مواد خوراکی مرتبط را به کمپوست تبدیل کرد.
چرا تفکیک زباله در خانه اهمیت دارد؟
تولید زباله روز به روز در حال گسترش است و بازیافت و امحا زبالهها به یکی از دغدغههای اصلی جوامع تبدیل شده است. بنابراین فواید بازیافت زباله بسیار است و اگر زبالهها را به درستی در خانه از یکدیگر جدا و تفکیک کنیم، میتوانیم بعضی از آنها را بازیافت کرده و از بعضی دیگر سوخت و انرژی تولید کنیم؛ یا حتی آنها را با روشهای درست نابود کنیم تا محیط زیست آسیبی نرسد. برای مثال بازیافت زبالههای خشک از نوع کاغذ برای تولید دوباره کاغذ استفاده میشود، یا از زبالههای تر همچون سبزیجات و میوهها برای تولید کمپوست مورد نیاز کشاورزان استفاده خواهد شد.
در نتیجه تفکیک زباله در مبدا یا همان خانه مهمترین گام برای اطمینان از جداسازی زبالههای تر و خشک و در نتیجه فرایند بازیافت و امحا است. چرا که اگر زبالهها به درستی تفکیک شوند، به راحتی میتوان زبالههای مناسب را بازیافت و زبالههای نامناسب را امحا و نابود کرد.
اگر زبالهها بدون جداسازی کنار یکدیگر قرار بگیرند، ممکن است که یکدیگر را خراب کرده و دیگر نتوان آنها را بازیافت و از آنها استفاده کرد. همچنین تفکیک زبالههای عادی از زبالههای خطرناک میتواند مانع از شیوع و گسترش بیماریها شود.
فراموش نکنیم که تفکیک زباله بخش جداییناپذیر فرایند بازیافت است. پیش از شروع فرایند بازیافت، زبالهها یا پسماندها باید از یکدیگر تفکیک شوند. بسیاری از شرکتهای فعال در حوزه پسماند زباله، زمان و هزینه خود را برای جداسازی زباله نمیگذارند یا در فرایندهای خودکار و مکانیکی تفکیک زباله، آنها به درستی از هم جدا نشده یا آسیب میبینند. بنابراین تفکیک زباله از مبدا یا خانه بسیار ضرورت دارد تا زبالههای تفکیک شده به دست این شرکتها رسیده و آنها بدون دغدغه فرایند بازیافت را آغاز کنند.
علاوه بر این که تفکیک زباله در خانه به فرایند بازیافت زباله کمک میکند، ما هم با جداسازی زباله در خانه میتوانیم آنها را به شرکتهای بازیافت بفروشیم و درآمد کسب کنیم. روش های کسب درآمد از فروش زباله میتواند برای همه افراد جامعه روشی جالب برای درآمدزایی باشد. در حقیقت تفکیک زباله در خانه برای همه افراد سودمند خواهد بود.
انواع زباله خانگی کدام است؟
زبالههای خانگی شامل زبالههای جامد و مایع بوده و به زبالههای شهری هم شناخته میشود. آشنایی با انواع زباله خانگی میتواند به ما در تفکیک زباله در منزل و از مبدا کمک کند. در ادامه انواع زباله خانگی را به شما معرفی میکنیم:
۱. ضایعات زیست تخریبپذیر
ضایعات زیست تخریبپذیر شامل زبالههای آشپزخانه، مواد غذایی، زبالههای سبز، کاغذ و دیگر زبالههایی است که میتوان از آنها کمپوست تولید کرد. زباله سبز به انواع زباله آلی گفته میشود که ۱۰۰ درصد قابل بازیافت هستند. گیاهان، چوب، پوست و سبزیجات از انواع زبالههای سبز به شمار میروند.
۲. مواد قابل بازیافت
کاغذ، مقوا، شیشه، بطری، قوطی آلومینیومی، فویل آلومینیوم، فلزات، پلاستیک، منسوجات، لاستیک، پوشاک و باتری از انواع مواد قابل بازیافت محسوب میشوند.
۳. زبالههای ساختمانی یا ساکن
زبالههای ساختمانی همچون سنگ، گرد و غبار و خاک از انواع زبالههای ساکن به شمار میروند.
۴. ضایعات برقی و الکترونیکی
ضایعات برقی و الکترونیکی که به اختصار به آن WEEE میگویند شامل وسایل برقی، لامپ، ماشین لباسشویی، تلویزیون، موبایل، لپتاپ، ساعت و دیگر موارد مشابه است.
۵. زبالههای کامپوزیت
زبالههایی که از جنس کامپوزیت بوده همچون وسایل پلاستیکی، اسباب بازیها و جعبه مواد غذایی و نوشیدنی در این دسته قرار میگیرند.
۶. زبالههای خطرناک
رنگها، مواد شیمیایی، لامپهای فلورسنت و قوطی اسپری از انواع زبالههای خطرناک خانگی شناخته میشوند.
۷. زبالههای سمی
زبالههای سمی شامل آفتکشها، حشرهکشها و دیگر سموم میشود.
۸. زبالههای زیست پزشکی
داروهای منقضی شده از نوع زبالههای زیست پزشکی به شمار میآیند.
چگونگی تفیکیک زباله در خانه
از بعضی از زبالههای خانگی و شهری برای بازیافت، تولید انرژی و کمپوست استفاده شده و دیگر زبالهها را دفن میکنند. به همین دلیل تفکیک زباله در منزل و از مبدا اهمیت بسیاری دارد تا بتوانیم به فرایند بازیافت کمک کنیم. تفکیک زباله در خانه بسیار آسان است و تنها کافی است که برای انواع مختلف زباله،چند سطل مجزا تهیه کنید. در ادامه با روشهای تفکیک انواع زباله در منزل آشنا میشوید:
۱. تفکیک زبالههای آلی در خانه
یک سطل زباله مخصوص برای آشپزخانه در نظر بگیرید که در آن زبالههای آلی و ارگانیک ناشی از مواد غذایی را بریزید. سپس این زبالهها را در سطلهای مخصوص آن در سطح شهر خالی کنید. همچنین میتوانید خودتان این زبالهها را در یک سطل بزرگ در حیاط ریخته و آنها را با شاخه درختان و برگها ترکیب کنید تا کمپوست خانگی درست کنید. از این کمپوست به عنوان کود برای خاک باغچه خانه خود میتوانید استفاده کنید.
۲. تفکیک شیشه
زبالههای شیشهای را هرگز نباید با دیگر زبالهها در یک محل بریزید. برای این نوع زباله هم باید یک سطل مخصوص تهیه کنید و زبالههای شیشهای همچون بطریها را در آن بگذارید. سپس این زبالهها را در سطلهای مخصوص در سطح شهر بریزید.
همچنین شما میتوانید از شیشههای بطری یا قوطیها برای استفاده مجدد در خانه استفاده کنید. برای مثال میتواند در بطریها گل بگذارید یا حبوبات خود را در قوطیهای شیشهای بریزید. همچنین بسیاری از شرکتها از شما شیشهها را میخرند و میتوانید شیشههای خود را به آنها بفروشید.
هنگام تفکیک زباله شیشه در خانه، حواستان باشد که درهای آنها را جدا کرده و خود شیشهها را به صورت جداگانه جمعآوری کنید.
۳. تفکیک محصولات کاغذی
کاغذ، زیست تخریبپذیر است. معمولا زبالههای کاغذ را در کیسهها یا سطلهای آبی جمعآوری میکنند. شما هم میتوانید برای خانه خود یک سطل آبی مخصوص محصولات کاغذی کنار گذاشته و کاغذهای خود را در آن بریزید.
پیش از تفکیک زباله کاغذ در خانه، بهتر است که آنها را صاف و باز کنید تا جای کمتری را در کیسه یا سطل بگیرند. همچنین اگر کاغذ صاف باشد بهتر از کاغذ مچاله شده بازیافت میشود. درنهایت میتوانید این محصولات کاغذی را بفروشید یا به سطلهای مخصوص در سطح شهر منتقل کنید.
۴. تفکیک پلاستیک
پلاستیک از زبالههای غیر تخریبپذیر است و انواع مختلفی دارد. معمولا پلاستیکها را ذوب کرده و از آنها محصولات جدیدی میسازند. سادهترین راه برای تفکیک زباله پلاستیک در خانه این است که به علامت جهانی بازیافت روی آنها توجه کنید. این علامت شامل سه فلش بوده که به شکل مثلث و به جهت عقربههای ساعت در حال حرکت هستند. شما میتوانید این پلاستیکها را جداگانه جمعآوری کرده و آنها را بفروشید یا در سطلهای مخصوص پلاستیک در سطح شهر بریزید.
در نهایت
هر چه جامعه پیشرفتهتر باشد، زباله بیشتری هم تولید میکند. این به این معناست که میزان زبالههای ایجاد شده در طول سالها به مرور افزایش مییابد و هیچ جایی از دنیا هم از این قاعده مستثنی نیست. زباله بیشتر، به معنای مصرف بیشتر و اتلاف منابع بیشتر است اما بازسازی زباله و بازیافت زباله برای کم کردن سرعت این فرآیند ضروری است. همیشه به خاطر داشته باشید تفکیک زباله و بازیافت آن بدان معنی است که نسلهای بعدی ما منابع مورد نیاز زندگی خود را خواهند داشت. پس به تفکیک زباله در خانه بیش از بیش اهمیت دهید.
مطالب مرتبط

جاروب چیست؟
کار جاروب چیه؟ جاروب زباله خشک شما را خریدار است! سامانه ای هوشمند برای خرید زباله از شما است. جاروب اپلیکیشنی ساده و رایگان که با نصب آن در گوشی همراه یا رایانه شخصی به راحتی می توانید در هر کجا و هر زمان که بخواهید، زبالههای خشک تان را بفروشید! جاروب چیست؟ جاروب ابزاری […]

بازیافت کاغذ، نجات درختان
بازیافت کاغذ، فاجعه پیشرو! بازیافت کاغذ در ایران بر خلاف سایر کشورها چندان جا افتاده نیست. شاید چون هنوز عمق فاجعه ای که میتواند در آینده گریبانگیر ما و فرزندانمان شود را درک نکرده ایم. حقیقت این است که: هر بسته کاغذ برای تولید، یک درخت را می بلعد. بین 65 کشور دارای جنگل دنیا، […]

چرا بازیافت زباله خانگی باید به یک عادت تبدیل شود؟
زبالههای خانگی یا همان آشغالها به طور مداوم در آپارتمانها، مجتمعها و ساختمانها تولید میشود. بیرون بردن مواد زاید از خانه هم مانند نظافت روزانه و جارو کردن یک کار روزمره به حساب میآید. با اینحال، افرادی که در آپارتمانها زندگی میکنند به دلیل افزایش طیف وسیع بستهبندیهای مواد غذایی، بستههای خوراکی، زبالههای باقیمانده از […]